Regálové systémy v roce 2015

Náklady za pronájmy skladových ploch se v poslední době v celorepublikovém měřítku více méně srovnávají a pro mnoho firem představují nezanedbatelnou položku v celkových logistických nákladech. Uživatelé, kteří potřebují navýšit skladovací kapacitu a nenavyšovat fixní náklady na pronájem či další výstavbu, mohou jít i cestou volby vhodnějšího regálového systému a skladového zařízení ve stávajících prostorech. Jedním z významných trendů skladové techniky současnosti je podle mého názoru aplikace mobilních regálových systémů a vícepodlažních galerií.

Tu přestavuje u paletového zboží například volba mobilních regálů. Jejich instalací ve skladu může uživatel navýšit stávající kapacitu až o 70 %, dle výšky zařízení a členitosti prostoru (omezující prvky atp.). Tato technologie je vhodná především pro výrobní sklady ve kterých investor či uživatel skladu přesně ví, co bude ukládat, v jakých manipulačních jednotkách atp. Jde o dlouhodobou investici, a proto ji využívají například majitelé vlastních výrobních či distribučních skladů.

Internetové obchody a nejrůznější velkoobchody expedující velké množství položek, které je třeba odebírat z velkého množství jednodruhových či vícedruhových palet, volí spíše aplikaci vícepodlažních mezaninů. Doprava palet na patro pomocí manipulační techniky a zpětná expedice je realizována jak válečkovými dopravníky, tak manipulační technikou. Tento systém využívá například největší tuzemský internetový obchod Mall CZ, velkoobchod s elektromateriálem a svítidly Elkov a mnoho dalších. Také toto řešení přináší provozovatelům skladů navýšení skladové kapacity při stejných investičních, popřípadě nájemních nákladech.

Obdobný trend, tedy mobilní regálové systémy a vícepodlažní mezaniny, převládá v oblasti výbavy nejrůznějších archivů a spisoven. Takovými zařízeními je vybaven např. pro Archiv Města Brna, množství soudních areálů, archivů a spisoven nemocnic, komerčních a soukromých spisoven apod.

Přes zahrnutím těchto typů skladů do celkového návrhu skladovacích procesů je samozřejmě potřeba zohlednit množství vstupních údajů – logistické procesy ve skladu, materiálové toky, pohyby skladovaných položek na vstupu a na výstupu, nutnost vychystávání kusových zásilek v poměru k celopaletových pohybům, celkový počet druhů skladovaných položek a jejich četnost pohybu, respektování požadavku na zaskladnění dle zásad FIFO atp. Provedení takové vstupní analýzy dnes již automaticky patří do portfolia služeb předních dodavatelů.

Z dlouhodobého hlediska se domnívám, že provozoavtelé skladů a logistických center budou kombinovat dva základní systémy, které přizpívají k optimalizaci a navýšení kapacit a zvýšení efektivity obslužnosti. Jednak půjde o snahu o využití celého objemu skladu v m3 ať již aplikací výškových regálových zakládacích systémů, nebo minimalizováním uliček použitím mobilních regálů a U paletových skladů budou upřednostňovány potom regálové řady s  co nejmenšími uličkami obsluhované indukčně vedenými zakládacími vozíky, tak kde to umožní typ pale a požadavky na naskladňovací a expediční operace.

 

Vladimír Přikryl, majitel společnosti BEG Bohemia